A tavaszi időszak hagyományosan a zeneiskolai versenyek időszaka, melyeken a vasvári diákok idén is aktívan részt vettek.

Az első ilyen jellegű megmérettetésre Szombathelyen került sor – a XIV. Sistrum Zenei Versenyeken 44 városból 300 versenyző vett részt 22 különböző hangszeren. A Vasvári Zenei AMI-t 3 tanuló képviselte.

Eredményeink:

Forrai Luca – furulya       EZÜST minősítés       felkészítő tanára: Vajda Szilárd
Nagy Amanda – furulya       EZÜST minősítés       felkészítő tanára: Vajda Szilárd
Gerencsér Orsolya – zongora       EZÜST minősítés       felkészítő tanára: Farkas Anikó

A Vasvári Fuvola Trió, melynek tagjai Márton Zsuzsanna, Katona Kitti és Piri Melinda a keszthelyi Helikoni Ünnepségeken vett részt április 21 én. A versenyt idén is nagy érdeklődés övezte – a Dunántúl legnagyobb ifjúsági kulturális fesztiválján több mint 3200 résztvevő vett részt, 18 művészeti kategóriában, csak a kamarazene témakörben, melyben a csoportunk indult, több mint 100 produkció hangzott el. A Vasvári Fuvola Trió, melynek művészeti vezetője Vas Erna tanárnő, színvonalas produkcióval mutatkozott be a rangos mezőnyben.

Az oktatási Hivatal minden évben szervez országos versenyeket a hangszeres tanulók számára, de egy hangszer csak 3 évente kerül terítékre. Idén a furulyások kerültek sorra, ahová 3 diákot neveztünk. A verseny menete a területi válogatókkal kezdődik, mely az ország 7 pontján zajlik, itt a versenyzők a kapott pontszám alapján rangsorolják, és az összesítés után a legjobbak kerülnek a döntőbe. A szombathelyi válogatón Forrai Luca 45, Nagy Amanda 49, Nyári Virág pedig 54 pontot ért el a maximális 60 pontból. Ekkor még nem tudhattuk, hogy ez mire lesz elég, mert még néhány területi válogató hátravolt, de Virág esetében reménykeltő volt a pontszám, annál is inkább, mert a 13 éves tanulónk 3 évi is bekerült az országos verseny döntőjébe. A ponthatár 51 lett, így Nyári Virág esetében megkezdődhetett a felkészülés a három napos döntőre, melyre április végén került sor Budapesten. Nagy örömünkre tanítványunk kiváló teljesítményét a zsűri különdíjjal honorálta, a 27 fős mezőnyben a nem hivatalos negyedik helyet szerezte meg. Gratulálunk a nagyszerű eredményhez! A gratuláció és a köszönet megilleti Kérges Albertet, Virág felkészítő tanárát is megilleti, és köszönetet kell mondanunk Prehoffer Gábor furulya- és csembalóművésznek, a szombathelyi Művészeti Szakközépiskola tanárának, aki tanácsokkal és kiváló csembalózással segítette a felkészülést.

Májusban a Fertődi Regionális furulyaversenyen vettünk részt, amelyen Nagy Amanda arany, Kérges Zsófia ezüst és Forrai Luca bronz eredményt ért el. A szlovákiai Révkomáromban megrendezésre került Nemzetközi Kamarazenei versenyen indult trión: Varga Veronika fuvola, Tóth Andor klarinét és Farkas Anikó zongora ezüst minősítést ért el.

Gratulálunk!